FORSIDEN ADD MEG INSTAGRAM WEHEARTIT

New York forberedelser

Åh, hvor skal jeg starte..? 

Min største drøm i alle år har vært å bo i New York. Hvertfall for en liten periode i livet mitt. Mamma er født der, og jeg tror egentlig det har gjort at jeg alltid har følt en tilknytning til stedet. I tillegg er jeg en liten jente med store drømmer og ambisjoner, og hvilken by er vel bedre for å oppnå og oppfylle sine drømmer enn New York? Som jeg har skrevet tidligere er det en by med muligheter og opplevelser. På tross av at det å bo i denne byen alltid har vært en av mine største drømmer har det virket urealistisk. Hva i all verden skulle jeg gjøre i New York? Så det var først da jeg begynte å lese bloggen til Eirin Kristiansen at jeg skjønte at å studere ved Gateway College ville vært perfekt. Jeg får en prøvetid i NYC på fire måneder, samtidig som jeg får lære og oppleve masse nytt. Så jeg tenkte på dette i flere måneder før jeg i januar bestemte meg for at dette vil jeg

Dagen det var bestemt gikk jeg inn på Gateway sine sider og meldte meg på studiet. Valget stod mellom Fashion Managment og Human Rights, men valget endte på Fashion. Så allerede fra dag én begynte jeg å spare penger, tok så mye jobb som mulig og opprettet en egen sparekonto med navnet "New York". Når du er tatt inn av Gateway College blir du meldt inn i en facebook-gruppe der du får all informasjon og du kan bli kjent med andre mennesker som skal det samme. Det tok heller ikke lange tiden før to søte jenter kontaktet meg og spurte om jeg ville bo sammen med de og en annen jente. Det tok ikke lange tiden før jeg skjønte at disse jentene var supre, og jeg sa såklart ja til det. Jeg har møtt alle sammen i ettertid og jeg tror vi fire jentene kommer til å få det fantastisk sammen!

Papirer, papirer og atter papirer

Jeg visste ikke alt for mye om prossessen til dette studiet før jeg meldte meg på. Og jeg visste hvertfall ikke at det var så mye som måtte gjøres i forveien. Jeg snakker om søknader etter søknader, og betalinger etter betalinger. Vi måtte søke til Gateway College og til Høyskolen i Telemark (Gateway har, frem til 2015, vært i samarbeid med HiT). Deretter måtte vi sende inn søknad for den amerikanske ambassaden. Det har vært flere trinn for å få klart visum, hvor vi blant annet har måttet fylle ut skjemaer, betale gebyrer og reise på intervju på ambassaden i Oslo. Gebyrer, studieavgift og andre avgifter er også betalt til Gateway og Høyskolen i Telemark. Man må også melde seg inn i en Gateway-boksalgsgruppe, der du kan kjøpe bøker av tidligere elever.

Leilighet

Etterhvert var tiden inne for å se på leiligheter. Dette var noe vi roomiesene hadde gledet oss til, for vi visste akkurat hvor vi ville bo! Vi ville bo på Silver Towers. Da de ikke ville samarbeide med Gateway dette semesteret måtte vi finne en annen leilighet. Og det fant vi, og vi er veldig fornøyde! Bilder av leiligheten kan dere se her. Det har vært litt styr og stress for å betale leiligheten, få leiekontrakt osv. Så jeg vil anbefale alle som skal gjennom dette å lese alle dokumenter nøye! For å finne leiligheter har Gateway samarbeid med flere eiendomseiere, hvor de da hjelper oss studenter med å finne og anbefale leiligheter. Det er veldig enkelt og greit, og leilighetene de finner til oss er ganske fine. Det man betaler for de fleste leilighetene er leien for antall måneder man skal bo der, 10 % delbetaling (commission fee), utvask (flet fee) og depositum (security deposit). Sistnevnte bruker de også til å trekke fra for kabel-TV, WIFI, elektrisitet osv. 

Essay

Før skolestart er man nødt til å skrive et essay på 1000-1500 ord. Vår oppgave handler om massemedia og sosiale medier. Altså en ganske grei oppgave. Det som er vanskelig er å sette igang, og å plutselig skulle begynne å skrive på engelsk. Dette essayet må bestås for å kunne ta eksamen i desember. 


(Når alle skjemaer er fylt ut, alle gjøremål er gjort, alle betalinger en innbetalt og du er klar for avreise er det bare å smile og slenge på håret!)

Tilsammen, uten lommepenger, har denne opplevelsen kostet meg rundt kanskje underkant av 120 000 kroner. Dette er for fire måneder. Det er dyrt, men om det er det du vil, så er det jo vært det? Jeg synes hvertfall det. Og til dere som lurer: Ja, man får støtte av lånekassen. Du får ca. 48 000 kroner i støtte tilsammen, der 40% blir omgjort til stipend om du består alle eksamener. Det blir utgitt 19 000 første måned og 7-8 000 kroner de neste månedene i semesteret. 

Erfaringer og tips:

- La én av dere som skal bo sammen ta seg av betalinger osv. 
- Lese alle dokumenter NØYE. Og vær sikker på at alle dokumenter er lest. (Her gikk vi på en smell...) 
- Få alle betalinger unnagjort så fort som mulig. Det er helt forferdelig å gå rundt med alt for mange gjøremål i bakhodet. Jeg lover dere at det bare hoper seg opp, for hver uke er det noe nytt.
- Få tips og svar på spørsmål av folk som har vært gjennom det før. Enten om dere kjenner noen, spør på en blogg eller hva som helst!
- Det kommer til å bli dyrere enn du tror, så vær forberedt på en ekstra kostnad her og der.
- Fyll inn søknader, skjemaer osv., med en gang du får de, så det er unnagjort.
-  Lag en egen sparekonto, og overfør det meste av lønnen din dit hver måned. 2 kommentarer
Så utrolig spennende! Utrolig mye som må gjøres :) Håper du koser deg kjempemasse!

Malene Wilhelmsen

22.08.2014 kl.00:47

<3 <3 <3

Skriv en ny kommentar

hits